November 6, 2016

Roken in een Stress Situatie, Waarom?

Waarom gaan we toch altijd weer roken in een stress situatie?

Het komt toch weer door de nicotine want dit blijft een erg verslavende stof.

Stel je komt in een vervelende stress situatie terecht b.v overlijden van bekend iemand, ontslag, huisdier gaat dood vul maar in want er zijn zo veel situaties die je weer doen gaan roken. Maar dan? de nicotine zorgt er tijdelijk voor dat je je lekker voelt, het kalmeert je, verbetert je concentratie en het verlicht de pijn en angst.

Maar als nicotine uitwerkt, voel je de tegenovergestelde effecten. Je raakt langzamerhand steeds chagrijniger en onrustiger en kan je steeds slechter concentreren. Dit vervelende gevoel verdwijnt weer als je opnieuw rookt.

Roken (het toevoeren van nicotine) zorgt op die manier voor schommelingen in hoe je je voelt. Zie het als een ballon die vol opgeblazen is als je net een sigaret hebt gerookt en nu langzaam leeg loopt en het nicotine peil zakt.

animaatjes-ballonnen-65474

Als je regelmatig rookt, rook je dus in feite telkens de beginnende ontwenningsverschijnselen weg. Wanneer je helemaal stopt, worden die ontwenningsverschijnselen tijdelijk heel sterk. Daarna went je lichaam aan de nieuwe situatie.

De ontwenningsverschijnselen zijn de eerste dagen het sterkst. Na twee weken is het al veel minder. Daarna is het niet zozeer meer de nicotine (want die is na maximaal 72 uur verdwenen) die je in de verleiding brengt om weer te beginnen, maar wel nog de gewoonte.

sigaret met koffie

Je bent zó eraan gewend, dat je bijna automatisch sigaretten koopt of wil opsteken. Die neiging zal je nog af en toe moeten onderdrukken maar ook herkennen en zijn neuro-associatie momenten.

Dit is weer een ander hoofdstuk en gaat over hoe je de mentale verleiding (gewoonte) behandeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *